lördag, juni 14, 2014

Populära myter kring tarot


Tarotkortens historia är väldokumenterad och det finns många olika versioner om dess uppkomst. En av de mest populära föreställningarna är att korten uppfanns under medeltiden i Italien. De första kända beskrivningarna av tarotkort benämner dessa som "tarocchi" eller "trionafi" och sägs härstamma från Milano. Till en början användes tarot endast av den välbeställda överklassen. Det berodde på att de inte var bundna av de lagar som under 1500-talet förbjöd vanliga människor att använda spelkort för nöjes skull. De allra tidigaste tarotkorten var handmålade och hade andra motiv och betydelser än dagens kort. När tryckpressen uppfanns blev massproduktion av kortlekar möjlig och tarot blev ett populärt i Europa.

Även om tarot och själva användningen av tarotkorten har förändrats genom tiderna så är principerna fortfarande de samma. Tarot är ett verktyg som utgör en slags samlad levnadsvisdom där användarens intuition bygger på insikten att ett samband existerar mellan det förgångna och framtiden. Tarot används genom att ett speciellt mönster formas på ett bord och sedan kan korten avläsas och tolkas. Genom att låta korten svara på frågor nås olika insikter som kan vara till hjälp för att förstå det förflutna och det som kommer. Korten är en utgångspunkt för våra egna reflexioner och kan hjälpa oss att hitta nya sammanhang mellan livets olika aspekter.

Det finns många myter kring tarot. Det är viktigaste att förstå att tarotkorten i sig inte bär på någon kraft eller på något sätt bestämmer verkligheten. Det är den egna kunskapen och tolkningarna kring symbolerna på korten som ger ledtrådar och möjliga svar på de frågor man ställer. Det är också en myt att det är slumpen som styr utgången av en kortläggning. Slumpen är egentligen bara en befrielse från styrningen i det rationella tänkandet och då vi ställer en fråga till korten måste vi ha med helheten dvs tanke, känsla, intuition och sinne. Korten anger ofta ett mönster som utvecklas efter hand. Detta mönster samspelar med vårt undermedvetna och en inre logik öppnar sig. Något som i efterhand ofta inte ter som som något slumpartat.

En annan populär myt kring tarot är att korten som symboliserar döden, djävulen och tornet har med olycka och en negativ utveckling att göra. Detta är inte nödvändigtvis sant. Mycket beror på vilka kort som omger dessa i kortläggningen. Det mest mytomspunna korten inom fiktionen är djävulen. Detta kort handlar egentligen om begränsningar, envishet eller brist på passion. Det kan också vara en uppmaning att slå dig fri och spränga gränser eller egna bojor. Ett annat kort som är omgivet av myter är döden. Tvärtemot vad man kan tro så är handlar detta kort om förändring och början på något nytt. Det är ett kort som ger nya möjligheter eller visar på en ny inriktning i livet. Det kanske viktigaste att komma ihåg när det gäller tarotkortens betydelse är att de inte på något sätt berättar en fastslagen sanning. Korten handlar istället om möjligheter. Det är altid de val och beslut som du tar som bestämmer inriktningen i ditt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar